Coronavirus (COVID-19) beleven in Roemenië?

Het leven staat even op z’n kop hier in Roemenië ten tijde van het Coronavirus. Roemenië is in “lockdown” zoals ze dat noemen. ’s Nachts mag je alleen nog de straat op als je een verklaring bij je hebt met een goede reden waarom je op pad bent (werk, provisie, medische redenen).

Pak sneeuw Roemenië - maart 2020Er is vannacht een pak sneeuw gevallen, dat deed me even denken aan deze foto, wij missen de kinderen!! Afgezien van de supermarkten zijn alle winkels en commerciële zaken dicht. Verder wordt er sterk ontmoedigt om überhaupt je huis uit te gaan, ook overdag. Allemaal om het coronavirus hier in Roemenië tegen te gaan.

Want Roemenië (hun eigen woorden) is niet voorbereidt op de aantal geïnfecteerden zoals het in Nederland momenteel heerst. De regering doet er alles aan om paniek te voorkomen rondom dit coronavirus in Roemenië. Zo worden zelfs stoepen gedesinfecteerd, wat volgens de experts niet echt toegevoegde waarde heeft.

Werken in Chinari

Ook wat betreft ons werk is het lastig. Ik wil dolgraag de straat (waar de Roma wonen) in, maar mijn verstand zegt: niet doen. Mijn hart zegt: ik wil erheen om te kijken hoe het met de mensen en de kinderen gaat. Nu basismiddelen bijvoorbeeld in de meeste winkels op zijn.

Hoe gaat het met hen allemaal dicht op elkaar? Met z’n tienen in een huis? Er zijn zelfs enkele gezinnen vanuit Duitsland gekomen, waar het coronavirus veel meer heerst dan hier en zij zitten nu officieel in isolatie. Of ze zich daar aan houden heb ik dus geen idee van. Vandaar mijn terughoudendheid om Chinari in te gaan.

Dus de situatie wat betreft ons in Chinari is nu als volgt. Ik, Ruben, doe allerlei klussen in het gebouw. Bijvoorbeeld vandaag ben ik op onderzoek gegaan waarom het water in de keuken niet weg loopt. Hele keukenblok verplaatst en ik heb het probleem gevonden.Alleen met alle bouwmarkten dicht kan ik het niet echt verhelpen.

Gemeenschappelijke moestuin

Work in the garden in Chinari
De waterput met daarnaast het compartiment waar de waterpomp in komt te staan! De zwarte buis is een buis met daarin een stroomkabel naar het gebouw. Door deze buis kunnen we later nog andere kabels trekken (internet bijv.)

Vorige week veel in de moestuin aan het werk geweest, maar nu met pak sneeuw is dat ook geen optie. Einde van deze week knapt het weer hopelijk weer op en kan ik in de moestuin verder. Maar in de huidige ontwikkelingsfase is dat erg lastig als de bouwmarkten etc dicht zijn.

Zelfs de banken zijn dicht, want interne overboekingen worden blijkbaar verwerkt (euro naar lei wisselen). Djoke haar ouders en zusje konden niet komen vanuit Nederland (via Duitsland) want dan zouden we met z’n allen 14 dagen in quarantaine moeten.

Onzekere tijd

Kortom ook voor ons een onzekere tijd. Want hoe gaat het nu verder? Wanneer kunnen we de kinderen in Chinari weer knuffelen? Zullen de sponsorinkomen teruglopen met al deze economische gevolgen? Wanneer starten de scholen weer op? Wanneer kan er weer bezoek uit Nederland komen? Kan de zomerreis doorgaan? Wanneer kunnen wij evt. Roemenië weer uit?

Steun ons

Mocht je het project een steuntje in de rug willen geven door te bouwen aan een reserve, doe vooral een gift via de iDEAL pagina op de website van Stichting Human Impact (dit is uiteraard voor het project). Dat zou super gaaf zijn, als we voor de komende maanden een soort van zekerheid krijgen. Maar de belangrijkste zekerheid hebben we en dat is dat God voor ons zorgt. Zoals Hij al 6 jaar voor ons zorgt.

Techneut in de kerk

Verder ben ik, Ruben, nog actief en verantwoordelijk voor de productie (techniek) in onze kerk, Harvest. Gezien het coronavirus is daar nu ook alles anders. Dit wil zeggen dat ik elke zondag een team van 3 personen leidt waarmee we zorgen dat de diensten online op Facebook worden uitgezonden! Erg interessant om op deze manier het evangelie bij mensen in de woonkamer te brengen. Een interessante periode waarin we creatief zijn om de mensen aan de andere kant van het scherm een ervaring te bieden om toch zo dicht mogelijk bij Gods woord te zijn.

En mijn vrouw Djoke?

Mijn vrouw die is stiekem heerlijk aan het genieten met Iulia thuis. Ze vindt het heerlijk om Iulia om haar heen te hebben en ook Iulia vindt het heerlijk om thuis te zijn. Ze ging voor het coronavirus naar de crèche, maar we merken gewoon dat ze wel meer in haar sas is als ze thuis is. Het is een echte danser en de hele dag knalt Nijntje uit de speakers!

 

Vorig zomer kregen we van Daan & Debora, vrienden van ons, een glijbaan te leen en daar geniet Iulia heerlijk van zoals je op één van de foto’s kan zien. Daarnaast hebben we een poos geleden besloten dat we kippen willen houden thuis. Voor de eieren en als huisdieren voor Iulia. We hebben nu 5 kuikens in huis! Super leuk! Je leest er meer over op de blog van Djoke, Mama in Roemenië! Daar lees je bijvoorbeeld ook hoe we de knikkerbaan op één van de foto’s hebben gemaakt! Super leuk!

Als gezin genieten we enorm van de paar mooie dagen die we hebben gehad qua weer (ik heb de korte broek al weer aangehad), we genieten van ons huis waarin we fijn mogen wonen met een heerlijke tuin.

Wij zullen dit coronavirus wel verslaan hoor!

Coronavirus (COVID-19) beleven in Roemenië?

Geef een reactie