Leeft Ruben nog?! Jazeker!

Ik leef nog, zie foto van paar weken terug. Even een teken van leven vanuit Roemenië! De schoolvakantie hier in Roemenië zit er weer op, dat betekent dus dat ik weer middenin mijn werk zit! Ik ben een aantal weken in Nederland geweest om familie, vrienden en sponsoren te bezoeken. Ook was het erg fijn dat ik daar samen met Djoke kon zijn en konden we alvast dingen regelen voor onze bruiloft volgend jaar. Maar goed, inmiddels dus weer heerlijk thuis in Roemenië! Weer even de knop omzetten en aan het werk. En het contact tussen Djoke en mij verloopt weer via Skype… helaas! Maar we hebben nu een “einddatum” in zicht wat toch een beetje rust geeft.

De zomervakantie

Voor ik duik in het heden eerst even een korte terugblik op de zomer. Halverwege juli was er weer een zomerteam uit Heemse om ruim anderhalf week een evangelisatie-programma voor de kinderen in Chinari te verzorgen. Dit team mocht ik samen met Djoke begeleiden en we kregen hulp van Leon en Linda als tolken. Een paar intensieve en mooie weken en voor de kinderen prachtig om elke dag te kunnen spelen en zelfs naar de dierentuin te gaan.

Voor en na de zomerreis hadden Djoke en ik een week vrij en hebben we Roemenië verkend. Wat een prachtig land is het toch ook!

Werk in Chinari

chinariInmiddels ben ik nu anderhalf week weer in Roemenië! Vorige week dinsdag ben ik aangekomen, na een reis van twee dagen. Doordat de vliegtickets duur waren en er vanuit Nederland wel het e.a. was wat naar Roemenië vervoerd moest worden ben ik met Djoke naar Nederland gereden en met Leon weer terug naar Roemenië. Woensdag ben ik meteen in Chinari polshoogte gaan nemen en zat ik er meteen weer helemaal in. Ouders die naar mij toe kwamen om hun kinderen in te schrijven voor mijn programma, een positieve verandering ten opzichte van vorig jaar, toen ik er nog voornamelijk zelf achteraan moest.

Ook waren er al weer wat medische zaken. Zo had een meisje van 6 jaar haar onderarm verbrand. Er was een pan met kokend water over haar arm gevallen. Dit is iets wat erg veel voorkomt onder de Roma omdat ze allemaal op een kachel koken. Zij moest elke dag naar de dokter/ziekenhuis om het verband te laten verwisselen maar eergisteren heb ik het even bekeken en het ziet er mooi geheeld uit (droog en een mooie nieuwe huid). Je zult het wel altijd blijven zien helaas. Maar gelukkig is het goed afgelopen.

Donderdag vertrok ik met Daan (een goede vriend) naar een conferentie genaamd “Kingdom Leadership Forum”. Een conferentie met seminars over leiderschap in Gods koninkrijk. De meeste seminars waren erg interessant, maar ook was het Roemeens/Engels weer erg wennen na vier weken alleen maar Nederlands te hebben gepraat haha. Zo was er bijvoorbeeld een seminar over Gods stem horen die ik erg interessant vond en waar ik me meer in wil gaan verdiepen de komende tijd.

After School Programma Chinari

Ik ga het vierde seizoen alweer in van dit programma. Wat begon als een huiswerkprogramma omdat ik de taal nog niet zo goed beheerste is inmiddels een echt lesprogramma geworden waarin ik de kinderen echt gericht dingen mag aanleren. Ik focus me nog met name op rekenen en algemene kennis. Zo zijn er vorig jaar kinderen die van de kleuren in het begin van het jaar er maar één herkende en alle primaire kleuren inmiddels herkent! Hoe gaaf is dat? Of kinderen die nog geen getallenreeksen konden maken maar nu tot de 100 probleemloos neerleggen. Of kinderen die de geometrische figuren niet konden benoemen en dat nu wel kunnen!  De komende weken gaan we alle kinderen nog testen en dan ga ik weer beginnen! Ik heb er best zin in!

Nog een ontwikkeling is dat ik volgende week een afspraak met een Hongaars meisje, zij is wel geïnteresseerd om een helpende rol te vervullen in Chinari. We hebben haar afgelopen winter een keer ingezet als tolk tijdens de testen (zodat de kinderen de testen echt goed begrepen en we geen verkeerde resultaten zouden krijgen). Toen hebben we dus kennisgemaakt en bleek dat ze ervaring had met het werken met zigeunerkinderen en ook echt leservaring! Dus dat zou echt heel fijn zijn, omdat mijn roeping en passie niet per se bij het lesgeven zelf ligt. We willen haar eerst vragen om twee maand zonder vergoeding ons te gaan helpen en daarna willen we kijken of we haar een “salaris” kunnen geven. Dit zal tegen de tijd rond de €135,- per maand gaan kosten. Als u wil kunt u nu al aangeven dat u voor dit bedrag of een gedeelte ervan garant wilt staan. Dit kunt u via deze link doen.

Financiën algemeen

Zoals jullie weten gaan Djoke & ik trouwen! We zullen in juni 2017 gaan trouwen en gaan ons dan samen vestigen in Roemenië. Momenteel zijn de inkomsten die ik maandelijks krijg al erg laag vergeleken met de eenmalige giften. Ik ben dus heel hard op zoek naar maandelijkse sponsoren! Kunt u mij wellicht sponsoren? Of wilt u uw bedrag verhogen? Geef het aan middels dit formulier!

Vanaf juni 2017 zullen we dus ook beiden gaan leven van sponsoren. Djoke gaat allereerst in Roemenië de Roemeense taal leren en zal mij tijdens die periode ook gaan helpen met mijn werkzaamheden (zij is dan d.v. afgestudeerd aan de PABO dus een welkome aanvulling).

Wilt u mij/ons dus sponsoren? Geef het aan via dit formulier!

 

 

Leeft Ruben nog?! Jazeker!

Geef een reactie