Een maandag met Djoke mee

Het is 06:30u als mijn wekker gaat. Zachtjes sluip ik de kamer uit en kleed ik me aan in de badkamer. Vlug even wat eten en om 07:10u loop ik de deur uit. Ik heb een krat bij me met schone was (handdoeken, theedoeken e.d.) en nog wat kleertjes waar Iulia niet meer in past die naar Chinari mogen. Ik hoop dat ik deze keer de auto niet hoef te krabben, maar helaas! Gelukkig hoeft alleen het voorruit gekrabd te worden. ¨Buna dimineața¨ klinkt er vanuit de straat. De buurman en de overbuurman staan ook hun auto schoon te krabben om daarna naar hun werk te kunnen. ¨Neața!¨ roep ik terug en stap de auto in. Op weg naar Chinari!


Om 07:30u kom ik in Chinari aan. Mooi op tijd, want de schoolbus komt om 07:40u de kinderen ophalen. Oeh, er staan niet zoveel kinderen. Even snel tellen, 7 maar! Vorige week had ik een uitschieter: 17 kinderen! Zelfs kinderen die ik het hele jaar nog niet naar school had zien gaan. Wat bleek? Één keer per jaar reikt het land Hongarije een subsidie uit aan de ouders wiens kinderen de Hongaarse leerlijn volgen op school. In onze streek kun je namelijk kiezen of je kinderen Roemeense les krijgen of in het Hongaars. En vorige week werd dus de hele week gecontroleerd welke kinderen er naar school gaan. De subsidie is 500ron (ruim 100 euro) per schoolgaand kind. Dus met meerdere kinderen kan dat natuurlijk flink aantikken! Maar goed, dit was even een zijstraatje. Terug naar de 7 kinderen die er vanmorgen wel waren. Ze waren blij om me weer te zien en ik kreeg allemaal knuffels, zodat zij het lekker warm kregen. Na 15 minuten komt de schoolbus, ik wens de kinderen succes en zwaai ze uit tot de bus na de bocht uit mijn zichtveld is. Vervolgens stap ik in de auto en rijd verder naar het dagcentrum.
Het is inmiddels 08:00u als ik het centrum inloop. Eerst de verwarming even wat hoger en opwarmen van de kou buiten. Ook even een lekker kopje thee maken en dan aan de slag! Er zijn best veel administratieve taken die ik deze ochtend moet doen. Voor de accountant moet ik het één en ander uitzoeken en printen. En zo zijn er nog wat taken. Ik spreek met mezelf af om hier tot 10u mee door te gaan. Uiteindelijk ben ik er wel tot 10:30u mee bezig, maar dat geeft niets. Ik ga nog even een lekker kopje thee voor mezelf maken voor ik begin met de voorbereiding voor de meidenclub om 13u. De vorige keer ben ik begonnen om een liedje over de dagen van de week aan te leren. Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Zeven dagen in een week. Zeven dagen in een week is God met mij. Dit wordt de boodschap van vandaag!

Om 12:50u staan de meiden al voor de deur. Vandaag zijn er maar 4 meiden. Er waren natuurlijk ook maar 7 kinderen naar school vanmorgen. Afijn, kwaliteit is altijd beter dan kwantiteit 🙂 De meiden mogen naar binnen, hangen hun jassen op en wassen hun handen. Daarna gaan we naar de woonkamer en drinken we samen een glas limonade. De kinderen vertellen hoe het op school was en wat ze daar gedaan hebben. Als ze hun glas limonade op hebben, vraag ik aan hun of ze ook weten wat voor dag het vandaag is. Na een aantal dagen op genoemd te hebben, komen ze er al vrij snel uit dat het vandaag maandag is. Ik schrijf het op het bord. ¨En welke dag is het dan morgen?¨ Dat weten ze wel! Morgen is het dinsdag. Nu een iets moeilijker vraag: ¨En overmorgen?¨ Na wat discussie komen ze er samen uit dat het overmorgen woensdag is. En als ik vraag wat voor dag het gisteren was, kijken ze me zo moeilijk aan dat ik ze een beetje help. Uiteindelijk staan alle dagen op het bord en zingen we samen het liedje wat we vorige week geleerd hebben. Als creatieve verwerking maken we een soort weekplanner met een pijl, zodat de meiden elke dag kunnen zien wat voor dag het is. Één van de meiden vindt de hare zo mooi geworden dat ze hem morgen mee neemt naar school om hem daar te laten zien aan iedereen. Het uur is voorbij gevlogen en ik neem afscheid van de meiden. ¨Tot donderdag!¨

Ik ruim snel de boel op, want over een uur verwacht ik drie kinderen uit een gezin die schoenen komen passen. Om 15u had ik met de moeder afgesproken dat ze de kinderen zou sturen, want ze moest zelf thuis blijven om op de baby´s te passen. Om 14:30u stonden de kinderen al voor de deur. Nou vooruit, kom maar snel naar binnen! Ik had de moeder die ochtend al verteld dat het kan zijn dat we niet voor alle kinderen schoenen hebben, omdat we deze schoenen uit Nederland hebben gekregen. Wonderbaarlijk heb ik voor alle drie de kinderen schoenen die goed passen. Dat was maar goed ook, want het jongste meisje van 6 had open zomerschoenen aan met hele dikke sokken erin. Dat kan nooit lekker gezeten hebben en als ze dan door de modder moet, was ze waarschijnlijk helemaal doorweekt. Gelukkig heeft ze nu mooie schoenen die haar goed passen, super!! Om 15u lopen de kinderen mét hun ´nieuwe´ schoenen naar buiten.

Ik ga snel verder met opruimen en doe nog wat schoonmaakklusjes, zodat het morgen weer netjes is. Om 16:30u vind ik het allemaal wel weer genoeg geweest en pak ik de boel in, sluit het centrum af en ga naar huis.

Ps:  de bovenstaande foto van het uitzwaaien is niet op deze betreffende maandag gemaakt, maar komt uit ons archief.

Een maandag met Djoke mee

Geef een reactie