Primăvara în România! Het is lente!

Na één van de meest strenge winters in Roemenië de afgelopen jaren is het weer tijd voor de lente! Of te wel Primăvara! Dit wordt in Roemenië uitgebreid gevierd op 1 maart als alle mannen een “martisoare” geven aan de belangrijke vrouwen in zijn leven. Uiteraard nam ik 9 maart ook een klein rood/wit armbandje mee naar Nederland voor Djoke. Maar helaas, zij vond het nodig om deze meteen kapot te trekken. Zucht. Maar goed, laat ik niet teveel stil staan bij Djoke haar buitenaardse krachten. In deze weblog onder andere een korte update over het Afterschool Programma, een kijkje in onze persoonlijke levens, onze maandelijkse sponsoren en meer!

Het is lente!

Met temperaturen die al regelmatig boven de 20 graden uitkwamen kun je wel zeggen dat de lente is aangebroken in Roemenië! Regelmatig loop ik met zonder jas buiten of bijvoorbeeld in Chinari! Heerlijk! Ook met de kinderen van het programma heb ik al regelmatig genoten van het lekkere weer. Lekker buiten voetballen of “loomen” is lekker ontspannen.

Ik heb enorm genoten van de strenge koude winter zoals we deze dit jaar hadden. Het kwik daalde regelmatig onder de -20 en er heeft echt heel lang een pak sneeuw gelegen. Het was weer een echte Roemeense winter! Zo’n winter dat je altijd een diepe zucht slaat als je auto weer eens gewoon zonder moeite start en je stiekem een beetje trots voelt voor haar!

Maar ik ben klaar voor de lente én zomer! 🙂

Het Afterschool Programma

Ik heb het ochtendprogramma moeten staken. De jongens die ik ’s ochtends altijd op het programma had (zij gaan ’s middags naar school) kwamen steeds minder goed opdagen. Eén van de jongens is langzaam afgehaakt op school, ondanks vele pogingen van mij om hem te blijven motiveren. Ook de andere jongen kwam slecht opdagen. Hij gaat wel goed naar school. Maar voor dit schoolseizoen ben ik gestopt met de ochtendgroep. Hopelijk zijn er volgend jaar weer genoeg oudere kinderen om een groep te starten. De tijd die hier nu mee vrij komt kan ik goed besteden aan andere zaken in Chinari.

De middaggroep heeft echter erg veel plezier en komt heel erg trouw naar het programma! We wisselen de rekenlessen af met leuke andere (educatieve) spelletjes.

Hoe gaat het met ons?

Met ons gaat het goed! We zijn beiden erg druk en daarnaast nog allerlei bezigheden (zoals een bruiloft voorbereiden) hebben eist soms zijn tol. Ook ben ik de afgelopen maanden regelmatig naar Nederland geweest, deels voor vergaderingen, bruiloft voorbereidingen en zaken die van belang zijn voor onze toekomst samen hier in Roemenië. Mijn Roemeense en Nederlandse vrienden vragen me wel eens als ik terugkom uit Nederland of ik genoten heb en uitgerust ben. Genieten doe ik altijd, want het is heerlijk om druk te zijn en voornamelijk druk te zijn met Djoke aan mijn zijde, maar uitrusten zit er meestal niet echt in haha.

Djoke heeft inmiddels het einde van haar stage in zicht. Ze hoopt half april daarmee klaar te zijn en dan in mei helemaal af te studeren! Ik ben nu al trots op haar!

Ik was 9-13 maart in Nederland.  Vrijdag 10 maart zijn we samen lekker uit eten geweest in Happietaria Zwolle! Deze Happietaria stond dit keer in het teken van International Justice Mission. Deze organisatie zet zich in tegen slavenhandel en mensenhandel. Een serieuze zaak!
Wij gingen er heerlijk samen eten voor mijn verjaardag (8 maart j.l.) én omdat het uiteraard voor een goed doel was. We hebben genoten en heerlijk samen gelachen ondanks het serieuze onderwerp. Ik weet de precieze opbrengst niet, maar volgens mij hebben ze meer dan € 25.000 bij elkaar gesprokkeld! (niet alleen met ons etentje hoor, haha! >_< )

Vergaderingen, sponsormeetings en nog veel meer!

Donderdag zijn we even bij AKA Escape Rooms op de thee geweest om te kijken wat zij allemaal doen en om wat foldertjes en een poster af te geven. Uiteraard gingen we even op de foto! 🙂 Wil je een keer een leuke activiteit doen met een groepje? Ga dan die Escape Room eens doen, het lijkt mij ook echt gaaf! Met de drankjes die je nuttigt in de lounge help je ons weer met ons werk hier in Roemenië! Check www.akaescaperooms.nl!

Verder was ik vrijdag en zaterdag in Rotterdam te vinden voor vergaderingen met onze stichting. Ook zondag hebben we nog even fijne bezoeken mogen afleggen.

We willen in het speciaal een familie in Enschede bedanken waar we het hele weekend de auto van mochten lenen! Het was een enorme zegen en het scheelde heel veel tijd en geld!

Financiën en maandelijkse sponsoren

Zoals AKA Escape Rooms heeft aangegeven maandelijks hun opbrengst van de lounge over te zullen maken voor ons doel, zo zijn er ook zo’n 35 gezinnen die ons maandelijks steunen. Zij maken een X bedrag over per maand voor ons project. Hier zijn wij natuurlijk megablij mee! Begin maart hebben wij deze vaste kern een e-mail gestuurd met de vraag of zij hun bijdrage zouden willen verhogen met 10% of meer. Omdat we nog altijd een tekort hebben en straks Djoke ook nog eens in Roemenië komt wonen. Gelukkig hebben enkelingen gehoor gegeven aan onze oproep en dit betekende dat we € 71,- per maand meer ontvangen. Mocht u uw maandbedrag ook willen verhogen dan kunt u dit aangeven via www.rubendjoke.nl/machtiging (geeft u even aan dat het om een verhoging gaat?) of door ons een e-mail te sturen!

Bent u nog geen sponsor maar wilt u dit wel worden? Ga dan ook naar www.rubendjoke.nl/machtiging en vul het formulier in. We zijn u echt heel erg dankbaar!

Op naar de volgende blog! Schrijf je ondertussen in op onze nieuwsbrief via deze link en blijf op de hoogte! 

Primăvara în România! Het is lente!

Geef een reactie