Van toen tot nu… Een reis door de tijd (deel II)!

Morgen is mijn één-jarig jubileum hier in Roemenië. In drie dagen wilde ik graag met u een trip door de tijd maken! Vandaag het tweede bericht en morgen (18 januari 2015), als ik hier op de dag af een jaar zit, zal ik het laatste deel schrijven! Het eerste bericht gemist? Lees het hier!

Januari 2014

Op 18 januari 2014 vertrek ik vanaf Dortmund. Mijn ouders en Daniëlle (mijn zus) zwaaien mij uit! De eerste weken verblijf ik bij collega Leon in Târnaveni. De eerste week zoek en vind ik mijn appartement in Târgu Mures. Vanaf februari zal ik daar gaan wonen. De eerste weken zwaai ik af en toe de kinderen uit in Târnaveni die naar school gaan. Daarnaast ga ik dagen met Leon of Jorrit naar Chinari. Om “ingewerkt” te worden en uiteraard ga ik op zoek naar een lerares Roemeens. Af en toe ga ik al alleen naar Chinari met de hulp van Mihaela als mijn tolk.

Februari 2014

Deze maand verhuis ik naar mijn appartement in Târgu Mures. Ondertussen ben ik meer dagen in Chinari dan in Târnaveni. De dagen in Târnaveni help ik mee op het onderwijsprogramma van Stichting Laleaua. Een groot voorbeeld voor mijn in de toekomst zelf op te zetten huiswerkprogramma. Met de hulp van Mihaela probeer ik in Chinari gezinnen te helpen op het gebied van schoolgang. We bezoeken regelmatig de kleuterschool, ik zwaai de kinderen uit ’s ochtends en hebben gesprekken met gezinnen over de schoolgang van de kinderen. Tijdens deze gesprekken komen ook steeds vaker hulpvragen naar voren op het gebied van uitkeringen, medische problemen enzovoort. We helpen waar nodig en wegen af of het slim is om te helpen.

Tevens hebben we een erg cool teamweekend met mijn directe collega’s en de teamleden van Stichting Laleaua (ook uit Târnaveni).

April 2014

De start van het huiswerkprogramma. Iedere woensdagmiddag komen de kinderen die trouw naar school gaan naar de kerk midden in de gemeenschap om in alle rust en met een gevulde maag hun huiswerk te maken. Met de hulp van Miheala draai ik dit programma tot en met het einde van het schooljaar. Om mij daarnaast te richten op de gezinsbegeleiding, de taal enzovoort.

Juni 2014

Inmiddels gestopt met mijn Roemeense lessen ga ik vanaf alleen naar Chinari. Halverwege juni is het schoolseizoen afgelopen en kan ik een auto lenen van een Amerikaanse vriend hier in de stad. Dit geeft mij gelegenheid, nu het programma stil ligt, om me meer op de gezinnen te focussen. En ook wat makkelijker met mensen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of een rechtbank. In deze periode help ik een gezin bij het verkrijgen van geboortepapieren. Dit opent deuren om deze kinderen ook op school te krijgen! Ook komt er in juni een grote groep scholieren van de Gereformeerde School Randstad Rotterdam om kinderprojecten te draaien in Târnaveni en in Chinari. Eind juni ga ik naar Nederland voor de trouwdag van Daniëlle & Bart. Begin volgende maand zal ik terugkomen! Lees daarover meer in Deel III! 🙂

 

Van toen tot nu… Een reis door de tijd (deel II)!

Geef een reactie