Van toen tot nu… Een reis door de tijd (deel III)!

Vandaag de dag dat ik hier exact één jaar zit. In drie berichten nam ik u mee door de tijd. Vanaf het moment dat het begon te spelen tot vandaag. Het eerste en tweede bericht gemist? Lees het hier en hier! We waren bij juli 2014 gebleven. 

Juli 2014

Een relatief rustige maand met aan het einde een bezoek van Jasper (onze voorzitter) om de bouwprojecten in Chinari later in september voor te bereiden. De eerste helft was ik in Nederland om vrienden en familie te bezoeken. De rest van de maand ben ik voornamelijk in Chinari geweest, zonder al te veel verplichtingen. Veel bewoners vertrekken in de zomermaanden naar de bergen om daar bosbessen te plukken en te verkopen langs de kant van de weg. Goede “business” voor ze. In Chinari is het dan ook erg rustig en dit geeft me de kans om in ontspannen sfeer “te buurten”.

Augustus 2014

De maand augustus staat voor mij eerst in het teken van een zomerreis georganiseerd door Stichting Laleaua in Târnaveni. Daar kwam het blauwe team op bezoek om twee weken lang kinderen van allerlei leeftijdsgroepen te vermaken en ze te vertellen over het evangelie. Zo deden we een week programma op het veld bij de Roma wijk in Târnaveni (met temperaturen van 35+ graden celsius) en gingen we op kamp met de jongste kinderen van de programma’s van Stichting Laleaua. Deze twee weken mocht ik mijn bijdrage leveren als tolk. Uiteraard nog heel erg als beginner, maar dit was erg leuk. Tijdens deze twee weken ben ik nog een dag naar Chinari geweest om de betonnen fundering voor de bouwprojecten te laten storten. De tweede helft van augustus kreeg ik de auto van Jorine, een collega van Laleaua, te leen en zo kon ik dus in Chinari mensen helpen met ziekenhuis bezoeken en andere zaken waar een auto bij nodig was.

September 2014

De zogenaamde bouwmaand! In deze periode is er door een bouwgroep uit Heemse in één week tijd een heel huis gebouwd en is de (ongebruikte) bovenverdieping van de kerk midden in de gemeenschap omgebouwd tot een geïsoleerd en strak lokaal! Deze ruimte is al volledig in gebruik voor allerlei programma’s, in het voorjaar hopen we hem helemaal af te werken. Verder is dit de maand dat de kinderen weer naar school gaan. Dit houdt dus in dat ik ’s ochtends weer kinderen ga uitzwaaien, het huiswerkprogramma weer start ook de gezinsbezoeken weer volop beginnen.

Het is mooi om te zien dat de iets veranderde vorm van het huiswerkprogramma ook daadwerkelijk fijner werkt en ook voor de kinderen prettiger is. Mooi om zo van het eerste half jaar te mogen leren.

November 2014

Deze maand stond in het teken van bezoeken aan Nederland. De tickets waren lekker goedkoop een uitgelezen kans dus om in Nederland te zijn om presentaties te geven. En met succes, wat een zegen! In de maand november mocht ik veel nieuwe (maandelijkse) sponsoren verwelkomen voor het nieuwe jaar!  Tevens gingen we met het hele team van Laleaua en Care Foundation op “retreat” in een cabana. Veel zingen en wandelen dus!

December 2014

Een maand waar ik erg naar uit keek. Kerst in Roemenië, voedselpakketten uitdelen in Chinari en winter. Dat laatste viel eerst nog mee. En ook kerst in Roemenië ging iets anders dan gepland. Halverwege december zag ik namelijk de “perfecte” auto op Marktplaats voor een erg gunstige prijs. Met de hulp van twee toppers (Jeroen & Marco) in Nederland konden er snel knopen door gehakt worden en kon de auto door Care Foundation aangeschaft worden.

Aangezien ik nog nooit van Nederland naar Roemenië ben gereden (mijn collega’s vinden dit erg raar), leek het mij erg leuk om de auto zelf op te halen. Aangezien een vliegticket een paar tientjes kostte was dit ook de meest voordelige optie! Besloten werd om op 18 december naar Nederland te vliegen en op 24 december ben ik met een vriend, Klaas, in de auto gestapt richting Roemenië, met als tussenstop een middag/avond in Praag (erg mooi)!

De redenen om een auto in Nederland te kopen zijn mede de prijs, onderhoudshistorie en dat een auto in Nederland minder te lijden heeft gehad.

Op 29 december maakte Stichting Irina het mogelijk om voedselpakketten uit te delen in Chinari. Met een delegatie van 8 man van Stichting Irina hebben we in een paar uur 43 pakketten uitgedeeld.

Januari 2015

Door het hebben van de auto ben ik erg mobiel en kan ik veel zaken regelen. Wat een verademing. En dan heb ik het nog niet eens over de wachttijd die ik anders bij temperaturen van ruim -20 graden celsius had moeten doorbrengen. Na de kerstvakantie starten in deze maand het huiswerkprogramma weer, zullen er praktische spreekuren worden gestart in Chinari en ben ik plannen aan het maken om ook op evangelisatie gebied met kinderen iets te gaan doen.

Op naar het volgende jaar in Roemenië! Al mijn sponsors wil ik heel erg bedanken voor het vertrouwen en uw bijdrage. Zonder uw hulp kan ik hier niet helpen.

IMG_0241
Met één van de kleuters uit Chinari (gaat dagelijks naar de kleuterschool!) van de sneeuwheuvel af! Zondagmiddag-vermaakt! 🙂
Van toen tot nu… Een reis door de tijd (deel III)!

Geef een reactie