Weer een teken van leven uit Roemenië!

Wat gaat de tijd toch snel! Het is alweer (ruim) twee jaar geleden dat ik verhuisde naar Roemenië, het is alweer vier maanden geleden dat ik een vriendin kreeg en ja, zucht, het is alweer drie maanden geleden dat ik een weblog schreef. Voor diegenen die er altijd met smart op zitten te wachten. Mijn excuses! 🙂 In dit weblog kort aandacht voor mijn bijlesprogramma, een update over Chinari, iets over mij persoonlijk en een nieuw initiatief (caRDs Shop) om mijn leven hier in Roemenië (mede) te bekostigen! 

Werkjubileum

Ik heb ook een account op LinkedIn, via dat platform kreeg ik allerlei felicitaties van mensen die ik amper ken over mijn twee-jarig bestaan in Roemenië. De berichtjes waren allemaal exact hetzelfde, dus heel persoonlijk zullen ze wel niet geweest. Maar het herinnerde mij er even aan dat ik hier alweer twee jaar woon en werk.

Waar ik het eerste jaar als een malle alle hulpaanvragen die op mijn pad kwamen aanpakte en de hele stad afcrosste met mijn favoriete stadsbus(sen), is mijn grootste focus nu bijlessen geven en coachen van jonge schoolgaande kinderen. En daarnaast mag ik vaak gezinnen helpen en begeleiden bij allerlei uitdagingen in hun, vaak moeilijke, levens. Kortom; twee jaren die voorbij zijn gevlogen en waarin ik veel heb mogen meemaken. En persoonlijk en als vrijwilliger heb mogen groeien.

Bijlesprogramma

programmaDoordat er in Chinari heel veel kinderen getroffen waren door schurft was de schoolgang begin dit jaar erg laag. Dit heeft eigenlijk direct ook invloed op mijn programma, omdat mijn programma een “after school” programma is. Inmiddels mocht ik afgelopen week weer een acht kinderen ontvangen op mijn programma. Deze kinderen krijgen wiskunde les van mij en daarnaast probeer ik een soort mentor te zijn voor ze tijdens het samen eten of tijdens het kleuren na afloop van de lessen.

Chinari

image1 (1)We beleven een zachte winter momenteel in Chinari. Dit is enerzijds fijn omdat er minder hout nodig is, anderzijds is het weer vreselijk omdat het één groter modderboel is door (smeltende) sneeuw en regen. De mensen in Chinari verlangen wat dat betreft naar bevroren ondergronden en een laagje sneeuw. Vooral de kinderen die erg uitkijken naar sneeuwpret.

Verder het trieste verhaal van een overleden kindje in Chinari. Waar er vorig jaar al een kindje stierf in Chinari van ongeveer 8 maanden, is er ook dit jaar weer helaas een kindje gestorven (3 maand oud). Het is telkens weer vreselijk om dit mee te maken, omdat het onherroepelijk te maken heeft met de omstandigheden waarin deze (vaak jonge) gezinnen leven. Armoede, gebrek aan goede opvoeding, geen basiskennis betreffende persoonlijke verzorging en hygiëne.
Het maakt weer duidelijk waarom ik hier aan het werk ben en het grote belang van educatie onder deze kinderen. Daarnaast wordt ik dan ook op de feiten gedrukt dat ik hier nog steeds alleen werk en in mijn eentje maar op een beperkt aantal werkzaamheden kan focussen.

Persoonlijk geluk

Djoke & Ruben
Djoke & ik samen in Sighisoara, Roemenië

Ik vind het natuurlijk super fijn en belangrijk om jullie weer eens bij te praten betreffende mijn werkzaamheden in Chinari. Maar ik prijs me zeer gelukkig om ook te kunnen vertellen dat ik al een tijdje een super leuke, lieve en mooie vriendin mag hebben! 🙂 Ze heet Djoke en woont in Nederland, maar ik heb haar hier leren kennen in Roemenië. Ik ben God dankbaar dat Hij mij een lieve vriendin heeft gegeven die mij en mijn werk onvoorwaardelijk steunt.

caRDs Shop

Daarover gesproken, in januari kwam Djoke met het idee om wenskaarten te ontwerpen en te gaan verkopen. Met als doel om mijn leven hier in Roemenië te helpen bekostigen. Djoke heeft zelf een schetsblok en haar kleurpotloden ter hand te nomen en inmiddels 32 fantastische wenskaarten bedacht!

Deze heb ik verder uitgewerkt op de computer en dit heeft geleidt tot een heuse webshop waarin wij deze kaarten verkopen.

caRDs Shop logo

Bent u benieuwd naar deze wenskaarten, hoogstpersoonlijk ontworpen door mijn vriendin? Ga dan naar www.cards-shop.nl! U heeft de kaarten al in huis vanaf €1,- per stuk. Want wat is er nu leuker dan een glimlach op iemands gezicht toveren met een old-skool kaartje en daarmee ook nog eens mijn werk hier in Roemenië steunen? Lees meer over caRDs Shop op de “Over ons” pagina!

 

Weer een teken van leven uit Roemenië!

Geef een reactie