Zomerproject, medische hulpverlening, huiswerkprogramma, enzovoort

Ik kwam er tot mijn schrik achter dat mijn laatste blog alweer drie maanden geleden is gepubliceerd. Mijn excuses voor het feit dat ze niet zo regelmatig verschijnen. In deze weblog wil ik jullie nog kort vertellen over een zomerteam dat in de zomer langs kwam (ja, ik weet, dat is al heel lang geleden), over een jongen die ik kon helpen bij een medische ingreep en veranderingen bij het huiswerkprogramma in Chinari. Wederom, de foto’s in dit bericht zijn aanklikbaar voor een vergroting! 🙂

Zomerproject Heemse

Echipa Rosie (Het Rode Team)!Zoals gezegd, eerst even kort over het zomerteam dat hier van ’t zomer was. Een zomerteam uit Heemse! Dit jaar kwamen er negen jongeren en twee ehm… “niet zo jonge mannen meer” naar Roemenië. Zij kwamen een week lang hier in Chinari de kinderen vermaken én bovenal over onze verlosser Jezus vertellen. Het team kwam op zaterdag aan en op zondagochtend stonden we al op het veld. We hebben in totaal vier dagen op het veld in Chinari ’s ochtends gestaan. Hier hebben we een kort toneelstukje met aansluitend een bijbelverhaal en enkele liedjes en een activiteit (sport, spel of knutsel) gehouden. En die vier dagen waren we ’s middags op het veld om “vrij te spelen”. Denk aan loom armbandjes maken, hoelahoepen, voetballen, nagellakken, enzovoort!

De dinsdag was een speciale dag. Naast de vier dagen in Chinari zelf hebben we deze dag ALLE kinderen uit Chinari meegenomen op excursie! Wat een gave dag was dat zeg! We zijn God enorm dankbaar voor de dag die hij ons samen gaf. Zo’n hele week met één team met kinderen werken is enorm fijn. Want vanuit de relatie die tussen deze Nederlanders en kinderen ontstaat, kunnen we Jezus’ liefde doorgeven. Een kind vertellen hoe prachtig hij of zij is, hoe waardevol hij of zij in de ogen is van God én ons als Nederlanders.

We zijn met alle kinderen eerst naar een heel mooi meer gegaan met een grote bus. Bij Lacul Bezid hadden we zeven (roei)bootjes gehuurd waarmee we een uur gingen varen. Voor veel kinderen was het de eerste keer in een boot! In elke boot zaten één of twee Nederlanders, uiteraard lieten we de (grotere) kinderen ook even roeien. En sommigen hadden de slag snel te pakken. Erg leuk om te zien! We sloten de dag af met een twee uur durende rit in een stoomtrein in Sovata. Hieronder enkele foto’s van die dag.

Medische begeleiding David*

11880451_1110057592340917_6608095984158004044_n Sommigen van jullie hebben het al gelezen op Facebook. Afgelopen zomer heb ik een gezin in Chinari geholpen bij een medische ingreep bij hun zoon van 12 jaar. Deze jongen heeft al sinds jongere leeftijd een gezwel op zijn rug. Vlak voor de zomer ontstond bij mij de wens om deze jongen, die erg goed naar school gaat en altijd fijn meedraait in onze programma’s, te helpen.

Na een bezoek aan de huisarts werden we doorverwezen naar Boekarest voor een consult (7 uur rijden). Hier zijn mijn collega Leon (verpleegkundige) en ik naar toe geweest met David en zijn moeder. Wij dachten in eerste instantie alleen voor een consult en dat we later terug zouden moeten komen voor een daadwerkelijke operatie. We hadden moeder en zoon al wel opgedragen wat spullen mee te nemen voor als ze zouden moeten overnachten. Het liep inderdaad iets anders dan we hadden ingeschat.

David en zijn moeder werden meteen opgenomen in het ziekenhuis en zouden ongeveer twee weken moeten blijven en David zou geopereerd worden in die periode. Na overleg met Leon is er besloten dat ik ook in Boekarest zou blijven tot we meer wisten over wanneer de operatie zou plaatsvinden en om David en zijn moeder wat meer wegwijs te maken en te voorzien van de nodige begeleiding. Uiteindelijk ben ik vier dagen in Boekarest gebleven (met één setje extra kleren, improviseren dus met 40 graden overdag) en heb ik David en zijn moeder kunnen bijstaan tot na de operatie. Deze hulp bestond uit contact met doktoren, uitleggen van medische situaties aan David en zijn moeder (zij begrepen niet altijd en doktoren zeiden of interpreteerden het verkeerd) en ook hulp in de zin van zorgen dat ze bijv. eten/drinken hebben, een extra pyjama, enzovoort.

11896228_1113648451981831_6604363835106374102_nNa de operatie, die perfect verliep, ben ik terug naar huis gegaan en zou ik terugkomen zodra David dusdanig herstelt was om naar huis te kunnen. Na ongeveer een week werd ik gebeld door zijn arts dat ze naar huis mochten. Voor David was de reis nog wel een kwelling omdat het zitten hem erg pijn deed aan zijn rug. We moesten dus erg vaak stoppen om hem even rust te gunnen. Na een reis van ongeveer tien uur heb ik David en zijn moeder weer veilig thuis af kunnen zetten. Zijn familie was erg dankbaar en blij om hem weer te zien! Ik wil alle sponsoren bedanken die hebben bijgedragen om alle kosten rond deze medische ingreep te kunnen bekostigen. In totaal waren de kosten zo rond de € 550,- en die zijn allemaal gedekt! Daarvoor ben ik jullie sponsoren en bovenal onze Here God erg dankbaar.

*Vanwege privacy-overwegingen is de naam David fictief

Huiswerkprogramma -> After school programma

ruben_programmaHet huiswerkprogramma is vanaf nu een After School Programma. Dit betekent concreet dat huiswerk maken en daarbij helpen niet meer het hoofdzakelijke doel van het programma is. Vanaf nu zijn we gefocust op het lesgeven aan de kinderen. De ervaring leert ons dat het huiswerk dat ze van school krijgen (teksten overschrijven en niet zozeer leren of opdrachten maken) niet bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind.

Vanwege beperkte mankracht (ik werk nog steeds alleen in Chinari) en het feit dat een groot deel van de kinderen op school les krijgt in het Hongaars, hebben we als team besloten dat ik me voorlopig alleen richt op het geven van wiskunde lessen. We hebben na de zomervakantie alle kinderen in Chinari getest op hun algemene ontwikkeling en hun niveau op wiskunde gebied.

Aan de hand van deze resultaten hebben we de kinderen ingedeeld in groepjes van drie tot vier kinderen. Dit zijn in totaal zes groepjes. Op deze manier krijgt elk kind op zijn of haar niveau les. Daarnaast hebben kinderen nog steeds de tijd om huiswerk te maken in een veilige en warme omgeving.

De verandering voor mij om vanuit de rol van begeleiden naar echt lesgeven is iets waar ik nog aan moet wennen, maar waar ik langzaam mijn draai in begin te vinden. Dit kost me momenteel nog wel veel (extra) energie maar dit zal steeds makkelijker worden. Hoop ik 😉 Maar voor de kinderen is het heel goed dat ze nu gericht les krijgen om zich zo te ontwikkelen. En de kinderen lijken het ook leuk te vinden en gemotiveerd te zijn om met het rekenen aan de slag te gaan!

Overige ontwikkelingen!

Er is in september weer een bouwteam geweest (ook uit Heemse). Zij hebben het hele lokaal afgewerkt, een luifel voor de kerk gemaakt en bij enkele gezinnen een paar noodzakelijke klussen verricht. Wat een werk hebben zij verzet en wat is het allemaal mooi geworden! Onderaan dit bericht een aantal foto’s van wat zij in die week hebben gedaan!

muurschildering

Vanuit het Zomerteam uit Heemse is er erg veel betrokkenheid voor het werk in Roemenië. Half oktober zijn er alweer drie meiden (Alice, Eline en Djoke) uit dit team langs geweest voor een week. Alice en Eline hebben zich gestort op het maken van een muurschildering in de kerk. Dit was een lang gekoesterde wens van de pastoor. In een week hebben zij een fantastisch mooie muurschildering gemaakt die de kerk ineens veel meer body geeft. En Djoke heeft vooral mij geholpen tijdens (de start van) het nieuwe programma. Zij studeert PABO en heeft mij geholpen met lesmaterialen voor te bereiden en heeft een dag meegedraaid in het programma.

Gisteren zijn Carolien en Sabine, ook uit datzelfde zomerteam, aangekomen. Zij zullen een week lang meelopen en helpen bij het After School Programma. Hierover meer in mijn volgende blog. Het is super leuk om zoveel betrokkenheid te ervaren vanuit een groep jonge mensen uit Heemse en dat ze hart hebben voor de kansarme kinderen hier in Chinari.

Tijd in Nederland

Vanaf 13 november tot 5 december a.s. is er kans dat u mij tegen kan komen in Nederland. Ik zal een periode in Nederland zijn om familie en vrienden weer te zien. Maar bovenal om sponsoren te werven. Voor volgend jaar is mijn begroting nog lang niet rond. De afgelopen maanden heb ik een aantal nieuwe maandelijkse sponsoren mogen verwelkomen. Dank u wel dat u heeft geluisterd naar wat God op uw hart legde om mijn werk te steunen.

In Nederland zal ik dan ook bij enkele gelegenheden zijn om te vertellen over mijn werk en een oproep doen om uzelf af te vragen of ook u zich wellicht door God geroepen voelt om mijn werk hier in Chinari financieel te steunen.

Misschien wilt u hier nu al wel over nadenken. Dan kunt u ook meteen naar de pagina “Sponsoren” gaan en daar lezen wat uw geld hier betekent of meteen sponsor worden. Ik wil echt de vrijheid nemen om u dringend te vragen of u dit wilt overwegen. Zoals het er nu uit ziet heb ik voor 2016 nog maar 40% van mijn begroting rond. Dit betekent concreet dat ik hier eigenlijk alleen nog kan leven en er eigenlijk nog geen geld is voor de daadwerkelijke projectkosten.

Indien u gewoon eerst vrijblijvend wat meer informatie wilt over mijn financiën, dan kunt u contact met mij opnemen via info@rubenmarissen.nl of per telefoon op +40 751 346 751 (ook Whatsapp)! Misschien bent u wel benieuwd welke bedragen er precies nodig zijn voor het project en welke voor mijn persoonlijke levensonderhoud. Ik sta u graag persoonlijk ter woord.

Ik zal binnenkort via deze website, mijn nieuwsbrief en Facebook aankondigen waar u een presentatie van mij kunt bijwonen!  Heel erg bedankt voor het lezen en tot de volgende blog (waarschijnlijk over 3 of 4 maanden haha. Nee, ik zal proberen sneller weer een bericht te schrijven!)!

Zomerproject, medische hulpverlening, huiswerkprogramma, enzovoort

Geef een reactie